27 Οκτωβρίου 2022 George Anastopoulos

Μαριλή Τοπούζογλου

Στα νεανικά μου χρόνια, αναζητώντας τι θέλω να κάνω στη ζωή μου, καταπιάστηκα με διάφορες καλλιτεχνικές αναζητήσεις όπως ήταν η τέχνη της φωτογραφίας, ενώ παράλληλα ακολουθούσα τις ακαδημαϊκές μου σπουδές στην Αγγλία, ολοκληρώνοντας ένα Βachelor στο χώρο των Creative Industries. Στην διαδρομή αυτή και ενώ διαμόρφωνα την προσωπικότητα μου,  αντιλήφθηκα πως αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν τα ανθρωπιστικά επαγγέλματα και η ενασχόληση  μου με τον άνθρωπο. Τι πιο όμορφο από το να γνωρίζεις τον αστείρευτο κόσμο των άλλων και να τους βοηθάς, ενώ μαθαίνεις τον εαυτό σου σε βάθος.

Έτσι πέρασα απευθείας σε ένα δεύτερο εκπαιδευτικό κύκλο και σπούδασα ψυχολογία, ενώ άμεσα την «πάντρεψα» με τις τέχνες μέσω της μετεκπαίδευσης μου στη κλινική ψυχοθεραπεία μέσω των τεχνών. Η επαφή μου με τις εικαστικές τέχνες, μου έμαθε της αξία της διαδικασίας έναντι του αποτελέσματος, ενώ στο μακρύ ταξίδι αυτογνωσίας μου ανακάλυψα πόσο με βοηθάει στη προσωπική και στην επαγγελματική μου ζωή, ο αυτοσχεδιασμός και το παιχνίδι και αυτά φέρω και ως ψυχοθεραπεύτρια,  στη θεραπευτική διαδικασία. Έπειτα από την ανάγκη μου να εμβαθύνω στη δύναμη που έχουν οι τέχνες στη θεραπεία καθώς και το να καλλιεργήσω τον εσωτερικό μου επόπτη, ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Δημιουργική εποπτεία.

Έχω κάνει διάφορες μετεκπαιδεύσεις στην ψυχική υγεία  και συνεχίζω, όπως στην Εφηβική Ψυχιατρική στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  και στην Ψυχοσωματική Εφήβων στο Παιδοψυχιατρικό τμήμα του γενικού νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρεία. Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με την Εφηβική Μονάδα Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων ‘Π & Α Κυριακού’.

Μέσα από την εμπειρία της πρακτικής άσκησης στο Κέντρο ειδικής αγωγής Μαργαρίτα καθώς και την εργασία μου στη κατασκήνωση της ΠΟΣΓΚΑΜΕΑ αγάπησα και έμαθα τον πληθυσμό της ειδικής αγωγής και έπειτα παρακολούθησα πληθώρα σεμιναρίων σε αυτόν. Σήμερα στηρίζω οικογένειες με άτομα ειδικής αγωγής.

Τέλος, μιας και όλα ξεκινούν από το σπίτι και την οικογένεια, δουλεύω με γονείς σε θέματα γονιμότητας, γονεικότητας και εγκυμοσύνης. Με πολύ αγάπη συντονίζω ομάδα υποστήριξης εγκύων με βάση το attachment parenting καθώς και ομάδες γονέων.

Είμαι επίσης πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International, πιστοποιημένη Jungian Coach (ICF) και μέλος του συλλόγου Περιγεννητικής ψυχολογίας και υγείας.

Έχω παρακολουθήσει σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε επιμέρους ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις όπως εικαστικής ψυχοθεραπείας, συστημικής προσέγγισης, puppet therapy, δραματοθεραπεία, σωματικό θέατρο και στην ανάλυση ονείρων. Έχω ασχοληθεί με την κεραμική, τον χορό και πρόσφατα με την φωνή/τραγούδι. Έχω μεγάλη βιωματική εμπειρία στη σωματική ψυχοθεραπεία & στη Gestalt και είμαι σε συνεργασία με επόπτη.

Ακαδημαικά, συνεργάστηκα επί 6 χρόνια με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εκφραστικής θεραπείας μέσω τεχνών στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας Αιών του Σ.Κρασανάκη. Ταυτόχρονα, οργάνωσα επί τριετίας το πιστοποιημένο από την ICF πρόγραμμα Jungian Coaching στην Αθήνα.

Είμαι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων εκφραστικών θεραπευτών & Jungian Coaches, μέλος της European Federation of Art Therapy και της International Expressive Arts Therapy

"Η τέχνη κάνει το αόρατο ορατό"

Paul Klee